ЛАБОРАТОРНА ДІАГНОСТИКА І МЕТОДИ ЛІКУВАННЯ ІЗОСПОРОЗУ

23-11-2017

Діагностика і лікування ізоспороза в Одесі

Підґрунтям для постановки діагнозу є виявлення характерних ооцист. Вони передаються в невеликих кількостях, тому в окремих випадках можуть знадобитися повторні обстеження калу. Якщо ж обстеження калу дає негативну реакцію, то рекомендується зробити обстеження дванадцятипалої кишки за допомогою біопсії.

Здати аналіз на изоспороз в Одесі можна в «Клініці паразитології». Якщо результат аналізу покаже позитивну відповідь, то наш лікар-паразитолог призначить ефективне лікування. Так як изоспороз інфекційне кишкове захворювання, яке викликається паразитами, обстеження необхідно зробити в найкоротші терміни.

ЗБУДНИКИ І ПРИЧИНИ ЗАРАЖЕННЯ ІЗОСПОРОЗОМ

Комцідійний паразит Cystoisospora belli заражає епітеліальні клітини тонкої кишки і є найменш поширеним з трьох кишкових кокцидий, які заражають людей. Всього до цього роду відносять близько 200 видів, але на людину згубний вплив мають лише два види.

Зустрічається в усьому світі, особливо в тропічних і субтропічних кліматичних поясах. Інфекція часто діагностується у людей зі зниженим імунітетом або у ВІЛ-інфікованих.

Ооцисти C. belli є великими (від 25 до 30 мкм) і мають типову еліпсоїдальної форму. При екскреції вони незрілі і містять одну споробласту. Ооциста дозріває після екскреції: одиночна споробласть ділить на дві споробласти, які розвивають стінки кісти, стаючи спороцисту, які в кінцевому підсумку містять по чотири спорозоїта. Cystoisospora буде автофлуоресціровать при ультрафіолетової (УФ) мікроскопії.

КЛІНІЧНА ПРЕЗЕНТАЦІЯ

Інфекція викликає гостру діарею з судомної болем в животі, яка може тривати тижнями і приводити до мальабсорбції і втрати ваги. У пацієнтів з імунодефіцитом, а також у немовлят і дітей діарея може бути важкою.

Інкубаційний період триває від 5 до 10 днів. Спочатку підвищується температура тіла, починається гарячковий стан. Захворювання протікає гостро і поліпшення стану здоров'я може наступити тільки через 20 днів.