ЛАБОРАТОРНА ДІАГНОСТИКА І МЕТОДИ ЛІКУВАННЯ опісторхоз

23-11-2017

Життєвий цикл трематод роду Opisthorchis

Діагноз ставиться на підставі мікроскопічної ідентифікації яєць в зразках випорожнень. Дане обстеження можна зробити в Одесі в «Клініці паразитології». Наші лаборанти досліджують аналізи, а при підтвердженні діагнозу, лікар-паразитолог проведе консультацію і призначить відповідне лікування та заходи профілактики.

ЗБУДНИКИ І ПРИЧИНИ ЗАРАЖЕННЯ ОПІСТОХОРОЗУ

Trematodes (flukes) Opisthorchis viverrini і O. felineus, опісторхоз - це паразитарне захворювання, збудником якого є печінкові смоктувальники. Найбільш часто недуга виникає через проникнення в організм котячої двуустки - плоского паразита, що мешкає в річковій рибі. Opisthorchis viverrini зустрічається в основному на північному сході Таїланду, Лаосу і Кампучії. Opisthorchis felineus зустрічається головним чином в Європі і Азії, включаючи територію колишнього Радянського Союзу.

КЛІНІЧНА ПРЕЗЕНТАЦІЯ

Більшість інфекцій спочатку протікають безсимптомно. У легких випадках прояви включають диспепсію, біль в животі, діарею або запор. При інфекціях з більш тривалої тривалістю симптоми можуть бути більш важкими. Може бути присутнім гепатомегалия і недоїдання. У рідкісних випадках може розвинутися холангіт, холецистит і хлолангіокарцінома. Крім того, інфекції, пов'язані з Opisthorchis felineus, можуть представляти гостру фазу, що нагадує лихоманку Катаяма (шистосомоз), з лихоманкою, набряк обличчя, лімфаденопатія, артралгії, висипи і еозинофілію. Хронічні форми інфекцій Opisthorchis felineus проявляють ті ж симптоми, що і Opisthorchis viverrini, при цьому переміщаються в протоки підшлункової залози.

Яйця Opisthorchis spp. мають довжину 19-30 мкм і ширину 10-20 мкм і часто не відрізняються від яєць Clonorchis sinensis. Дорослі Opisthorchis spp. аналогічні, але часто менше, ніж Clonorchis sinensis. Дорослі особини досягають приблизно 7 мм довжиною і 1,5 мм в ширину. Дорослі Opisthorchis spp. відрізняються від дорослих Clonorchis за формою яєць. Розподіл желточних залоз також по-різному. Обидва роду схожі між собою черевної присоском (вертлюжної западиною), меншою, ніж ротова присоска. Дорослі особини проживають в жовчних протоках залишкового господаря

Як і для всіх трематода для подальшого життєвого циклу Opisthorchis spp. потрібна равлик для проміжного взаємодії. Равлики роду Bithynia і Cordiella можуть служити в якості першого проміжного хазяїна для Opisthorchis spp