Діагностика (водневий тест) непереносимості лактози - лактозотолерантний тест (ЛТТ)

Лактозотолерантний тест (ЛТТ)

Лактазна недостатність - порушення розщеплення лактози внаслідок недостатності ферменту лактази слизової оболонки тонкої кишки, що супроводжується клінічною симптоматикою.

Лактоза - це молочний цукор. Фермент, який розщеплює лактозу, називається лактазой.

Лактазна недостатність дорослого типу розвивається після періоду грудного годування. Це пов'язано з поступовим зниженням активності лактази з віком. Після прийому молочних продуктів або цільного молока, як правило, проявляються кишкові розлади (діарея, метеоризм). Профілактика і лікування полягає в дотриманні дієти з низьким вмістом лактози або повним її виключенням.

Дефіцит лактази, або первинна лактазна недостатність, - порушення розщеплення лактози внаслідок недостатності ферменту лактази слизової оболонки тонкої кишки, що супроводжується клінічною симптоматикою. Він викликаний генетично зумовленим зниженням її продукції, що проявляється в нездатності засвоювати молочний цукор (лак-тозу).

Активність лактази проявляється з 12-14-го тижня внутрішньоутробного розвитку і досягає максимальних величин до моменту народження (на терміні 39-40 тижнів). Після народження лактаза виробляється у великих кількостях, але вже до кінця першого року життя її продукція знижується. Це і є первинна, або вроджена, лактазна недостатність з пізнім початком, яка успадковується за аутосомно-рецесивним типом.

Неспецифічні абдомінальні симптоми (здуття кишечника, розлад шлунку, тошнота) розвиваються після вживання продуктів, що містять лактозу, в основному це цільне молоко і молочні продукти. Але на сьогоднішній день лактоза додається в інші продукти харчування (наприклад, м'ясні, кондитерські вироби). Фармацевтична промисловість також використовує її в якості допоміжної речовини.

Виразність симптомів гиполактазии залежить від індивідуальних фізіологічних особливостей людини, мікрофлори кишечника, дієти, психологічних чинників. Усвідомлюване уникнення молока, яке є важливим джерелом кальцію, може привести до дефіціту цього елемента і, як наслідок, до остеопорозу. Про це слід пам'ятати і відшкодовувати добову потребу за рахунок інших продуктів, багатих кальцієм. Особливо це важливо для жінок, що знаходяться в постменопаузі.

Первинну лактазну недостатність слід відрізняти від вторинної (придбаної), яка виникає при пошкодженні слизової оболонки тонкої кишки на фоні якого-небудь гострого або хронічного захворювання. Таке пошкодження можливо при інфекційному (кишкова інфекція), імунному (непереносимість білка коров'ячого молока), запалювальному процесах в кишечнику, атрофічних змінах (при целіакії, після тривалого періоду повного парентерального харчування та ін.).

Також не слід плутати даний розлад з вродженою недостатністю лактази - рідкісним генетичним порушенням, симптоми якого з'являються відразу після народження і пов'язані з початком грудного вигодовування.

Існує генетична діагностика первинної лактазної недостатності з пізнім початком. Область гена MCM6 є одним з важливих регуляторних елементів гена лактази. З лактозною непереносимістю асоційований генетичний маркер MCM6 (C(-13910)T).

Група ризику:

  • Особи, які мають родичів, які не переносять молока і молочних продуктів.
  • Певні етнічні групи. Непереносимість лактози найбільш розповсюджена в Північній Америці, Африці, Південно-Східної Азії (частота зустрічаємості лактазної недостатності - 70-100%). На Україні дефіцит лактази спостерігається приблизно у 16 %.
  • Стан рідко зустрічається на першому році життя, розвиток непереносимості лактози пов'язаний зі зростанням.

Діагностика:

  • Здатність абсорбувати лактозу можна перевірити виміром рівня глюкози крові (ГК) після перорального навантаження.
  • Недоліком традиційного тесту є не тільки те, що в зв'язку з забором крові він є значно більш неприємним в порівнянні з водневим тестом, але і низька чутливість - 75% і специфічність - 83%; цукровий діабет у пацієнта може привести як до хибнопозитивних, так і ложнонегативних результатів.
  • Сьогодні золотим стандартом діагностики лактозної мальабсорбції і непереносимості лактози розглядається водневий лактозотолерантний тест: досить простий у виконанні і не важкий для пацієнта.

Підготовка пацієнта до проведення тесту:

  • За 4 тижні до дослідження виключаються:
    • прийом антибіотиків
    • колоноскопія (або "гідроколонотерапія")
    • іригоскопія (або рентгеноскопія тонкого кишечника по Sellink)
  • Не пізніше трьох днів до початку дослідження необхідно припинити прийом проносних;
  • За добу до проведення тесту необхідно відмовитися від вживання молока, молочних продуктів, фруктових соків, всіх видів цибулі, часнику, капусти, бобових, солінь;
  • За 12 годин до початку тесту пацієнту заборонено куріння і вживання жувальної гумки;
  • Їжа не приймається протягом 14 годин перед проведенням тесту (в цей час дозволено вживання тільки питної води без газу);
  • Останній прийом їжі напередодні тесту не повинен бути надмірним і не повинен містити харчових волокон;
  • Власникам зубних протезів в день тесту заборонено використання адгезивних засобів;
  • Обов'язково потрібно почистити зуби в день проведення тесту;
  • Дозволлений в день тесту прийом ліків з простою водою без газу, крім вітамінів, проносних і антибіотиків;
  • Вранці в день проведення тесту рекомендується випити склянку гарячої (теплої) води.